Baggrund for LTA BOOST

Den grønne dagsorden kræver, at der udvikles nye og mere bæredygtige måder at producere fødevarer på.

Limfjorden. Foto: Colourbox.com / Kenneth Bagge Jørgensen
Limfjorden. Foto: Colourbox.com / Kenneth Bagge Jørgensen

Presserende behov for fødevarer med lavt CO2-fodaftryk

Globalt skal vi producere omkring 60 % mere mad i 2050 for at kunne brødføde den voksende befolkning, som forventes at være på 9,3 milliarder på det tidspunkt. En øget efterspørgsel efter landbrugsarealer vil skubbe yderligere til den globale opvarmning og biodiversitetskrisen, og det er derfor nødvendigt at finde andre løsninger.

Også den danske ambition om at reducere udviklingen af drivhusgasser med 70 % i 2030 betyder, at der er et presserende behov for at ændre den måde, vi producerer fødevarer på. Alene landbruget bidrager til omkring 20-30 % af udledningen af drivhusgasser i Danmark. Derfor vil det være af stor samfundsmæssig værdi at udvikle nye fødevareproduktionssystemer med lavt CO2-fodaftryk.

LTA BOOST-projektet vil tage de første vigtige skridt i opskaleringen af bæredygtig lavtrofisk akvakultur (LTA). Lavtrofiske arter er f.eks. tang, muslinger og østers, som ikke behøver at blive fodret, men lever af de næringsstoffer, som allerede findes i havet.

Mad fra havet til den grønne omstilling

Tangproduktion har et positivt eller som minimum et neutralt CO2-fodaftryk. Produktion af muslinger og østers har et fodaftryk på kun 6 % af fjerkræs fodaftryk, som er det laveste i animalsk fødevareproduktion på land.

CO2-fodaftryk fra lavtrofisk akvakultur sammenlignet med fisk fra opdræt samt kød. Grafik: DTU Aqua.

Lavtrofisk akvakultur har desuden et minimalt miljømæssigt fodaftryk og kan afbøde belastningen med næringsstoffer i de kystnære havområder. En opskalering af dyrkningen af lavtrofiske arter kan således bidrage til at afhjælpe et af de problemer, vi har i det nuværende system, hvor næringsstoffer fra land løber ud i havet og skaber algeopblomstringer og iltsvind.

Endelig vil dyrkning af tang og skaldyr i havet skabe strukturer, hvor andre arter kan søge føde og finde skjul, hvilket vil øge den lokale biodiversitet.

For at lavtrofisk akvakultur kan blive en væsentlig del af en bæredygtig fødevareproduktion, skal det være økonomisk rentabelt. Det betyder, at industrien skal udvikle højværdiarter i tilstrækkelige mængder inden for 1-4 år, og her er LTA BOOST-projektet en del af løsningen.

Nyt klækkeri i stor skala

For de fleste lavtrofiske arter er det nødvendigt at kunne producere små muslinger og østers og små tangplanter på land, hvis de skal dyrkes i stor skala. Derfor er det afgørende, at der findes klækkeriteknologier, som kan levere udsætningsmateriale.

Det er blevet muligt med etableringen af storskala-klækkerier ved DTU Aqua i Nykøbing Mors i 2022. Her er det vigtigste kortsigtede behov nu at sikre, at der udvikles metoder, der kan opretholde produktionen i tilstrækkelige mængder og kvalitet.