Flad østers

Flad østers er en af de arter, som indgår i LTA BOOST-projektet.

Flad østers (Ostrea edulis) er også kendt som europæisk østers. Navnet skyldes, at den halvdel af skallen, som vender opad, er flad. 

Flad østers er i modsætning til stillehavsøsters en naturligt hjemhørende art i Danmark, hvor den var kendt som fødevare allerede i stenalderen. De store mængder østersskaller fundet i køkkenmøddinger viser, at det var meget almindeligt at spise østers dengang. 

Flad østers har en kraftig gråbrun eller svagt grønlig skal, der når en diameter på 8-10 cm ved 3-5 års-alderen, men den maksimale størrelse er op til 15 cm. Den lever af planteplankton, som den får fat i ved at filtrere havvandet. 

Flad østers er i stand til at skifte køn flere gange i løbet af dens levetid. Temperatur og føde afgør, hvornår den er han og hun. Æggene befrugtes – i modsætning til hos mange andre muslinger – inde i hunnen. De udklækkede østerslaver lever ca. 1 uge på moderens gælleoverflade, indtil de er 0,2 mm store. Herefter frigives de til vandet. Efter 15-20 dage sætter de sig fast på bunden (bundslår) og begynder herefter at udvikle sig til "rigtige" østers. 

Læs mere om flad østers (europæisk østers) på skaldyrcenter.dk

 

Flad østers. Grafik: DTU Aqua
Europæisk flad østers. Grafik: DTU Aqua